lørdag den 19. april 2008

SIMULTANE DIALOGER

Referat af tekst, skrevet af Carsten Jessen, forsker ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

Når de fleste skal beskrive hvad socialt samvær indebærer for dem, så er det et forum hvor mindst to personer er til stede og hvor man kan se hinanden i øjnene.
Idag har de unge et andet syn på hvad socialt samværindebærer. Det er ikke længere kun et forum hvor man fysisk er til stede, men omhandler også de teknologiske (her tænker jeg på telefonien) samt det virtuelle. Det betyder at de har mulighed for at deltage i flere sociale fællesskaber samtidig. Disse simultane (samtidige) dialoger skaber sammenhæng i de unges liv, ifælge Carsten Jessen.

Det mest populære kommunikationsmedie idag er mobiltelefoner og sms-beskeder. de unge benytter det døgnet rundt, uafhængigt af hvor de opholder sig, og hvem de er sammen med.
Mange vil måske mene at denne voksende mobilkultur virker forstyrrende og ødelæggende for de tætte relationer, altså de det fysiske rum og samvær.
Et eksempel; Man sidder hele familien en fredag aften og hygger foran fjernsynet og teenagedatteren sidder og sms´er med sine venner. Forældrene mener at dette forstyrrende element (mobiltelefonen) er med til at ødelægge den hyggelige aften fordi hun ikke udelukkende koncentrere sig om familien. Teenagedatteren er ikke af samme mening. Hun for dækket flere sociale behov samtidig og dette uden at føle at hun tilsidesætter én bestemt frem for en anden.

De unge betragtes som overfladiske og flygtige i deres sociale relationer og man mener at de kun kan koncentrere sig i kort tid ad gangen.
Dette er langt fra tilfældet. Det kræver en veludviklet koncentrationsevne, overblik og omstillingsevne at deltage i disse mange samtidige dialogforløb, konkludere Carsten Jessen.

Den teknologiske udvikling er her for at blive og denne udvikling er kun med til at gøre det nemmere for de kommende generationer at kunne kommunikere på tværs af fysiske grænser.

Ingen kommentarer: